Printfriendly

2014. augusztus 5., kedd

Nutburger, vagyis házi zsemlébe töltött diós csirkemell, füstölt sajttal és friss zöldségekkel



Bevallom, nagyon ritkán járunk étterembe, de minden évben egy alkalommal biztosan, a házassági évfordulónkon. Akkor is egy bizonyos helyre, a Trófea grill étterembe. Nagyon kulturált hely, udvarias kiszolgálás mellett a széles választékban mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő ételt.  Néha, ha épp a következő finomságon töröm a fejemet, felnézek az oldalukra és végigböngészem a kínálatot. Egy ilyen nézelődés alkalmával bukkantam rá a Trófea WRAPra, amiben a diós kéregben sült csirkemellcsíkok igazán beindították a fantáziámat. Mivel a család inkább burger párti, ezért inkább zsemléket sütöttem, amiket darált dióban sült csirkével, füstölt sajttal és friss, színes zöldségekkel töltöttem meg.
Egy különleges íz világú, tartalmas ebéd lett belőle, ami kicsit egészségesebb formában készült, hisz nem bő olajban, hanem tepsiben sült hús gazdagított, amit jó szívvel ajánlok Mindenkinek. Ha valakinek mégis a WRAP tetszene jobban, nyugodtan elkészítheti házilag vagy akár itt, a Foodpanda oldalán meg is rendelheti.

Hozzávalók 8 főre:
Zsemletésztához:
*60 dkg liszt
*2 kk só
*2,5 dkg élesztő
*3,8 dl tej
*2 ek cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin

Tetejére:
*1 kisebb egész tojás
*2 ek lenmag
*2 ek szezámmag

Diós húshoz:
*8 közepes szelet csirkemell filé
*1 kk só
*3 ek liszt
*2 nagyobb tojás
*20 dkg darált dió
*5 ek olaj 

Burger töltéséhez:
*8 szelet füstölt sajt
*3 nagyobb paradicsom
*1 nagy fej lilahagyma
*8 közepes levél mángold (esetleg jégsaláta)
*2 közepes uborka
*ízlés szerint ketchup, mustár, majonéz

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl meleg, de nem forró tejben 1 evőkanál cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megtisztított csirkemell szeleteket kicsit kiklopfoljuk, meghintjük sóval.
A burger töltéséhez a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.

Zsemléket formálunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétől a közepe felé elkezdjük a gombóc közepébe nyomni a tésztát.
Ezután fejjel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk.
(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)
Ott még kb. 30 percet kelesztjük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és lenmaggal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük 2 evőkanál olajjal.
A húshoz 3 tálkát készítünk, az elsőbe szórjuk a lisztet, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba öntjük a darált diót.
A melleket előbb a lisztben forgatjuk meg, majd a tojásban, végül a dióban, amit kicsit kézzel rányomkodunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük és lespricceljük olajjal vagy egy ecset segítségével egész vékonyan lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A kihűlt zsemléket kettévágjuk és füstölt sajttal, a diós hússal, a zöldségekkel, esetleg ketchuppal, majonézzel, mustárral megtöltve kínáljuk.

2 megjegyzés: