Printfriendly

2014. augusztus 28., csütörtök

Meggydzsemes minikoszorú

Idén nem készült meggyből sem lekvár, sem dzsem, mert még van bőven az előző évek terméséből. Most, hogy ideje már felhasználni, kitaláltam, hogy kalácsba töltöm. Isteni puha, foszlós lett és a dzsem is remekül illett hozzá. A formázási technika még nem tökéletes, de azt hiszem hamarosan más töltelékkel is ki fogom próbálni, mert nagyon hamar elfogyott.


Hozzávalók kb. 12 db kalácshoz
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*1 kis üveg gyümölcsdarabos meggydzsem

Tetejére:
*1 kisebb tojás
*1 kk tej

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és rugalmas, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha kívánja és keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta sikerült.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A tészta alsó felére kenjük a gyümölcsdarabos dzsemet, majd ráhajtjuk a felső felét.
Tenyérrel óvatosan kicsit megnyomkodjuk.  Egy éles késsel kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk.
A csíkok két végét ellentétes irányba megtekerjük, majd a két végét összeillesztjük, kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól picit távolabb.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet.
A tetejüket lekenjük egy felvert tojás és kevés tej keverékével.
180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha meghűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Találtam egy üveg puncsos cseresznyelekvárt, gondoltam kipróbálom. Nagyon finom lett azzal is , hamarosan be is számolok róla a blogomban! Köszönöm a receptet!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, kedves egészségetekre :-) Várom a bejegyzést ;-)

      Törlés