PrintFrendly

2014. augusztus 23., szombat

Graham rudak

Tagja vagyok egy netes kenyeres csoportnak, ahol sok hasznos dolgot tanulhatunk és jó pár remek receptet sajátíthatunk el. Itt találkoztam Sándor Mari finomságával, ami azonnal megtetszett és  el is mentettem a receptet. Sajnos úgy alakult, hogy az eredeti receptet kicsit át kellett alakítanom, mert a hozzávalók szerint 20 dkg liszt, 10 dkg Graham liszt és 10 dkg rétes liszt szükséges hozzá, de épp elfogyott a rétesem és ezt már akkor vettem észre, amikor épp hazaértünk a bevásárlásról. Rögtönöztem és így lett a lenti recept egy kicsit más, de isteni finom, puha, egyáltalán nem tömör és azt hiszem ez a lényeg. A kisfiam többet is megevett egymás után, "anya kérek kiflit" és már vitte is a következőt. Már ezért megérte. Azt hiszem holnap újra el kell készítenem :-)



Hozzávalók 8 rúdhoz:
*25 dkg liszt
*15 dkg Graham liszt
*1 kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*2,5 dl tej
*1 kk cukor
*4 ek olaj
*1 ek lenmag és 1 ek szezámmag a tetejére

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és egyenként golyókat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy darab tésztát a tenyerünkbe fektetünk és elkezdjük a szélétől a közepébe nyomni a tésztát.
A golyókat letakarva 10-15 percet kelesztjük.
Majd egyenként vízcsepp alakúra, kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk.
A vízcsepp kiszélesedő végétől elkezdjük szorosan feltekerni, úgy, hogy középen a hajtás vége alulra kerüljön.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a rudakat egymástól kicsit távolabb.
Letakarva kb. 35 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
Lespricceljük a rudakat vízzel, majd megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
180 fokon 20 percet sütjük hőlégkeveréssel.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése