Printfriendly

2014. augusztus 6., szerda

Kelt szilvás lepény

Nem tudok betelni a szilvával. Talán mert nekünk nincs saját fánk, ezért olyan vonzó számomra. Most gondoltam egyet és egy egyszerű kelt tésztát dagasztottam, amit bőven megraktam lédús szilvával. Maga a tészta egyáltalán nem édes, ezért nekünk, édesszájúaknak igenis igényelte a tetején a sok porcukrot. Azt ne kérdezzétek, hogy másnap is puha-e, mert már a sütés napján elfogyott az egész  kalács :-)








Hozzávalók:
Tésztához:
*45 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*2 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*3 ek cukor
*7 dkg margarin
*1 kisebb tojás sárgája

Tetejére:
*1 kg szilva
*1 ek cukor
*1 csapott kk őrölt fahéj

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a margarint, a tojás sárgáját és rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük.
Addig a szilvákat megmossuk, kettévágjuk, magjukat kiemeljük.
A gyümölcshús megbarnulását megelőzendő a vágott felükkel lefelé helyezzük.
Egy nagyméretű tepsit (38*30 cm) kikenünk kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, a tepsi méretére nyújtjuk.
A sodrófára feltekerjük, és a tepsibe fektetjük.
A szilva felekkel vágással az ég felé szép sorban befedjük a tésztát.
Meghintjük egy kevés cukor és fahéj keverékével. Addig hagyjuk kelni, míg a sütőt előmelegítjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 23 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése