Printfriendly

2014. március 27., csütörtök

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa

Imádom a spenótot és a fokhagymát is. Miért ne lehetne pogácsát is készíteni belőlük? A fokhagyma nem túl intenzíven, de épp kellemesen érezhető ebben a puha sós finomságban.


Hozzávalók 30 db pogácsához:
Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl tej
  • 2 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
  • 20 dkg margarin
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék friss spenótlevél
Kenéshez:
  • 1 egész tojás
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan elkeverjük.
A spenótleveleket több léről átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat letépjük.
Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint.
Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. 
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése