Printfriendly

2014. március 5., szerda

Fahéjas kalász

Már több alkalommal készítettem kalász alakú péksütit, de fahéjas ízesítéssel még most először. Nagyon finom, puha kalács, kiváló reggeli egy pohár tej kíséretében.


Hozzávalók 6 kalászhoz:
Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 5 ek cukor
  • 1 tk fahéj
Tetejére:
  • 1 nagyobb tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojást, a mézet, a vaníliát és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
3 egyenlő széles csíkra vágjuk.
A csíkokat megkenjük olajjal.
A fahéjas töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.
Lekenjük őket tojás sárgájával.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt szép barnára sütjük őket.

2 megjegyzés: