Printfriendly

2015. október 19., hétfő

Gyulaival töltött karaj egyben sütve

A hétvégén egy kisebb családi összejövetel volt nálunk. Férjemmel többfogásos ebéddel kedveskedtünk a vendégeknek. Az egyik ilyen finomság volt ez a töltött karaj. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető, egyszerű, finom. Remek dísze lehet egy hidegtálnak. Habos krumplipüré és káposztasaláta volt a kísérője.



Hozzávalók kb. 6 főre:
*Kb. 30 cm hosszú csont nélküli karaj
*2 szál gyulai kolbász
*só
*bors
*2 ek zsír
*1 dl víz

A karajt alaposan megtisztítjuk, és ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk.
Egy éles, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk.
A kolbászok egyik végét levágjuk és itt összeillesztve a karajba töltjük.
Kívülről alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk zsírral.
Belefektetjük a töltött húst, majd öntünk mellé kb. 1 dl vizet, amihez adjuk a fűszerkeveréket, és alufóliával lefedjük.

Hideg sütőbe tolva 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 90 percet puhítjuk. (Ha már könnyen belemegy a villa hegye, akkor jó.) A fóliát eltávolítva, a hőfokot 180-ra mérsékelve további 15 percet pirítjuk.
(A sütési idő természetesen sütő- és húsfüggő, a fentiektől eltérő lehet.)
Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a levével, hogy ne száradjon ki nagyon a felszíne. Itt már érdemes többször ránézni.
Majd kiemeljük a szaftból, hagyjuk teljesen kihűlni. 
Ezután egy éles késsel szépen felszeleteljük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése