Printfriendly

2015. október 21., szerda

Hordós bedobálós savanyúság


Már tavaly is készítettünk hordós bedobálós savanyúságot, de valahogy nem került fel a recept a blogra. Most, hogy ismét megtöltöttük a hordót, nem vétem el újra ezt a hibát. A zöldségek tetszés szerint válogathatók bele. Nálunk az uborka és a hagyma a legkedveltebb és mikor már ezek mennyisége csökken, akkor következnek a többiek. Természetesen a hordó folyamatosan tölthető. Például nálunk most került bele káposzta és karfiol. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy tiszta eszközzel halásszuk ki a hordóból a savanyút. Nekem van egy csipeszem, amit kizárólag csak erre használok. Magát a hordót a pincében tároljuk, ami sajnos nem a leghidegebb, de eddig még nem volt gond az eltarthatósággal.
Hozzávalók egy 30 literes hordóhoz:
*10 liter víz
*1 kg cukor
*0,5 kg só
*4,5 dkg nátrium benzoát
*3 dkg timsó (Ez gyógyszertárban szerezhető be.)
*1 dkg borkén
*1 dkg citromsav
*6 dl ecet (20%-os)
*2 nagy db babérlevél
*2 púpos ek szemes bors
*2 ek mustármag
*2 csipet koriandermag
*zöldségek tetszés szerint (uborka, paprika, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, karfiol)

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. Az uborka két végét levágjuk, majd kereszt alakban kicsit bemetsszük, hogy a lé a belsejébe is bejusson. A vöröshagymát félbe vágjuk, az almapaprikát kicsumázzuk, a kecskeszarv paprikának elég csak a száras végéből levágni. A zöld paradicsom szárrészét eltávolítjuk és egy késsel kicsit megszurkáljuk. A káposztát nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük.
A hordót jó alaposan kimossuk, majd belemérjük a 10 liter sima csapvizet, amit nem szükséges előtte felforralni.
Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet, a tartósítószereket, a fűszereket.
Jó alaposan, többször összerázzuk, majd mehetnek bele az előkészített zöldségek.
Lezárjuk és egy hét múlva már fogyaszthatjuk is. Közben érdemes párszor átkavarni.

A Facebookon is megtaláltok.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése