Printfriendly

2015. október 20., kedd

Sajtos-mexikói fasírttekercs

Nincs ünnep vagy családi összejövetel fasírttekercs nélkül. A tölteléket igyekszem váltogatni, hogy ne váljon unalmassá. Most mexikói zöldség került bele és némi sajt, ami segít a zöldséget picit a húsba rögzíteni.
Egyáltalán nem nehéz, előre megsüthető fogás, amit akár hidegtálon is kínálhatunk, vagy hétköznap egy finom főzelék feltétjeként is megállja a helyét.


Hozzávalók 2 rúdhoz:
*1 kg darált sertéshús
*2 nagyobb nyers tojás
*1 púpos kk só
*1 púpos tk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*0,5 kk őrölt bors
*15 púpos ek zsemlemorzsa
*1 kisebb tojás felverve a rudakat lekenni

Töltelékhez:
*6-7 ek mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica és paprika)
*10 dkg trappista sajt

A húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát és ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.
A konzerv zöldséget átöblítjük és hagyjuk lecsepegni, a sajtot lereszeljük.
(Ha mirelit zöldséget használunk, azt sós vízben érdemes roppanósra főzni és lecsepegtetni.)

A masszát két egyenlő részre osztjuk. 
Az egyiket sütőpapíron négyszögletes alakúra, kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk a tepsi hosszához igazítva.
A sajt negyed részét rászórjuk, majd a zöldségek felét is. Meghintjük ismét a sajt negyedével. A tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk a tölteléket.
A sütőpapír segítségével a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, kicsit megnyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
A tekercs két végét kicsit az ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki.
Óvatosan a sütőpapíros tepsibe fektetjük.
A másik adag hússal is megismételjük a fenti műveletet.

A rudak tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással.
Lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percet pirítjuk. Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a tetejét a kisült szafttal, hogy a rudak teteje ne száradjon ki nagyon.
A sütőből kivéve kiemeljük a léből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel vékonyra szeleteljük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése