Hozzávalók 2 nagy tepsi pogácsához:
*4 bögre liszt (bögre=2,5 dl)
*1 csapott ek só
*15 dkg tejföl
*5 dkg friss élesztő
*1 csipet cukor
*25 dkg vaj
*3 nagyobb tojás sárgája
*3 ek tej, ha szükséges
*1 kisebb tojás lekenni
A tejfölt egy kis tálkába mérjük, majd picit
megmelegítjük. Ne legyen forró, épp csak langyos. Belemorzsoljuk az élesztőt,
meghintjük egy csipet cukorral, majd jól elkeverjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és
belemorzsoljuk a vajat.
Hozzáadjuk a három tojás sárgáját, az élesztős tejfölt és
alaposan összedolgozzuk.
(Nekem a tészta elég kemény volt, ezért adtam hozzá 3
evőkanál tejet, így már egész könnyen lehetett dagasztani.)
A tésztát lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb,
ha egy egész éjszakát pihen.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen
ujjnyi vékonyra elnyújtjuk.
Egy éles késsel berácsozzuk, majd egy kisebb méretű
pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Az előkészített tepsikbe rakjuk.
Addig hagyjuk meleg helyen kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy villával felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése