Hozzávalók 8
főre:
*32 cm hosszú csont nélküli karaj egyben
*20 dkg bacon szalonna
*5 dkg vékonyra szeletelt sonka
*10 dkg trappista sajt
*20 dkg mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica,
paprika)
*Pár csipet só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő
*2 ek zsír
A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás
részt, azt levágjuk.
A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig
vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk fejjel lefelé és a másik oldalán is
bevágjuk ugyanígy.
(Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra
klopfoljuk.
Meghintjük sóval és borssal. A konzerv zöldséget átmossuk
és hagyjuk lecsepegni.
A karajt befedjük a szalonnával, a kimaradt helyeket
pedig a csíkokra vágott sonkaszeletekkel. (Ha van több szalonnánk, akkor természetesen nincs szükség a sonkára.)
Ráreszeljük a sajt felét. Megszórjuk a lecsepegett
zöldségekkel.
Meghintjük a maradék sajttal, tenyerünkkel kicsit tömörítjük a tölteléket.
A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Jó,
ha van egy segítségünk, mert nálunk ez négykezes művelet volt.)
Egy hosszabb zsineggel szorosan megkötözzük.
Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy magasabb kalácsformát (35*11*7,5 cm) kikenünk zsírral
és belerakjuk a karajt, beledörzsöljük az ételízesítőt.
Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk.
200 fokon hőlégkeveréssel kb. 60 percet sütjük. Ha már
könnyedén belemegy a villa hegye, akkor eltávolítjuk a fóliát és a
hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 25 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütőfüggő.) Ez alatt párszor
átkenjük a szaftjával.
A formából kiemeljük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Eltávolítjuk a zsineget és egy éles késsel felszeleteljük.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése