Printfriendly

2015. október 13., kedd

Zöldségleves hamis májgaluskával

Májgombóclevest szoktam készíteni, de ezt a hamis változatot most próbáltam ki először. Párom Anyukája főzte, mikor legutóbb meglátogattuk. Annyi különbséggel, hogy több liszt került bele és egy kevés sütőpor, hogy lazább legyen a májas. Én igazából inkább olyan galuskaszerűre alakítottam sütőpor nélkül. Finom és roppant egyszerű. Azt hiszem bekerült a családi gyűjteménybe.


Hozzávalók 4 főre:
*3 nagy szál sárgarépa
*2 kisebb szál petrezselyem
*1 kisebb, zsenge karalábé
*3 nagy szem krumpli
*1 kis fej vöröshagyma
*3 ek olaj
*1 csapott ek liszt
*1 púpos tk őrölt pirospaprika
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
*1,7 liter víz

Galuskához:
*1 kis doboz májkrém
*1 nagyobb tojás
*2 csipet só
*1 csipet bors
*1 jó púpos ek liszt
*1 kis csokor friss petrezselyem levél

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk.  A karalábét, a krumplit és a vöröshagymát apró kockára vágjuk. A sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk.
A vöröshagymát kevés olajon egy közepes fazékban üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a répát, a karalábét, a zöldséget.
Megszórjuk liszttel, őrölt pirospaprikával és jól átforgatjuk.
Felengedjük vízzel és ízesítjük a fűszerekkel.
A galuskához a májkrémet a tojással simára keverjük, majd meghintjük egy kevés sóval, borssal, egy jó evőkanál liszttel és beleszórjuk az apróra vágott friss petrezselyem levelet.
Nokedli sűrűségű tésztává keverjük.
Ha a zöldségek már majdnem puhák, a leveshez adjuk a krumplit.
Ha utóbbival is felfőtt, akkor beleszaggatjuk a galuskát.
Ha már a krumpli és a galuska is puha, elzárjuk.
Melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése