Printfriendly

2014. november 6., csütörtök

Rakott karfiol, ahogy Anyukámtól tanultam

Ma gyerekkorom egyik nagy kedvencét készítettem ebédre, ami nem más, mint a rakott karfiol. A recept Anyukámtól származik, csak épp feleztem a hozzávalókat. Nagyon laktató, finom egytálétel, ami akár darált pulykával is készíthető.


Hozzávalók 4 főre:
*1 kisebb fej karfiol
*18 dkg rizs
*25 dkg darált sertéshús
*1 közepes fej vöröshagyma
*1 tk olaj
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet bors
*1 kk őrölt pirospaprika
*1 kisebb paradicsom
*1,5-2 dl tejföl
*1 nagy marék reszelt sajt
*1 kk olaj az edény kikenéséhez

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és 1 teáskanálnyi olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, darált paprikával, paradicsommal. Felengedjük 1 dl vízzel és fedő alatt kb. 35 perc alatt puhára főzzük, majd a fedőt levéve hagyjuk, hogy a maradék víz elfőjön.
A karfiolt apró rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós, ételízesítős vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsepegni.
A rizsát sós, ételízesítős vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük.

Egy közepes tepsit vagy egy magasabb falú kerek formát kikenünk 1 teáskanálnyi olajjal, majd beterítjük a karfiol nagy részével. (Érdemesebb a nagyobb rózsákat ide tenni, majd a tetejére az apróbbakból hagyni.
A karfiolt meghintjük kevéske sóval, rásimítjuk a rizs felét, beterítjük a hússal, erre kerül a maradék rizs.
Szépen elsimítjuk, majd az apró karfiol rózsákat elrendezzük a tetején. Erre is szórunk egész kevés sót.
A karfiolokat lekenjük tejföllel és az egészet meghintjük egy nagy marék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a teteje szép színt kap. Nálam ez 35 perc volt, de aki ropogósabban szereti, picit sütheti tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése