PrintFrendly

2014. október 8., szerda

Diós csigák

Újabb blogkóstoló játék, amiben már sokadik alkalommal veszek részt. Gabi a ...konyhán innen-kerten túl... blogot sorsolta nekem. Nem volt ismeretlen számomra, hisz gyakori vendég vagyok Áginál, már korábban is kipróbáltam pár finomságot Tőle.
Nem is tudom miért, de ha egy blogon járok, mindig a kelt tészták felé veszem az irányt. Most sem volt ez másképpen, a diós csigák egyenesen azt súgták, engem válassz! 
Ma a Pulykagulyás után ez lett az ebéd második fogása. Csajos délelőtt volt, 2 és fél éves kislányommal sürgölődtünk a konyhában. Míg én a tésztát állítottam össze, addig ő nagy gondossággal pakolgatta a fiókban helyet foglaló sütikészítő kiszúrókat, pudingöntő formákat.
Kicsit megilletődve, távolabbról figyelte amikor a habot vertem. Majd lelkesen lisztezte a felületet a tészta kinyújtása előtt. Amikor a feltekert rúd szeleteléséhez értünk, a levágott csigákat bőszen nyújtotta volna palacsintává. Itt már kicsit gyorsabban kellet a tepsibe pakolgatnom a tekercseket, nehogy sikerüljön neki. Végül együtt figyeltük a sütő üveg ajtaján keresztül, ahogyan a diós finomságok szépen megsülnek.
Nagyon finom, kicsit édes sütemény lett belőle. Olyan, mint az almás süti, akkor a legfinomabb, ha a töltelék jóval vastagabb, mint a tészta. Ez a süti is pontosan olyan. A legnagyobb nehézsége, hogy kibírjuk várni, míg teljesen kihűlnek a csigák és végre falatozhassuk :-)
Bár nekem csak 14 db lett, legközelebb mindenképpen dupla adagot készítek. 
Köszönöm szépen Ági, hogy megosztottad ezt a finomságot!



Hozzávalók kb. 14 csigához:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*1 dkg friss élesztő
*0,5 dl tej
*1 kk cukor
*10 dkg vaj

Töltelékhez:
*2 tojás fehérje
*18 dkg porcukor
*1 kisebb citrom reszelt héja
*1 tk citromlé
*10 dkg dió

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is és jól összedolgozzuk a tésztát.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb. 30 percet.
A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A diót ledaráljuk.
A tojásfehérjéket gépi habverővel kemény habbá verjük a citromlével, majd a porcukrot is hozzáadva tovább verjük pár percig.
Hozzákeverjük a darált diót és belereszeljük a citrom héját.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk, ami nekem kb. 25*30 cm lett.
Egyenletesen elkenjük rajta a diós habot.
A szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy éles késsel kb. 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk, két tenyerünk között kicsit kerek formára igazítjuk.
A sütőpapíros tepsibe fektetjük, a csigák között kevés helyet hagyva.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 10 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd további 12 percet 170 fokon.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

8 megjegyzés:

  1. :D De szépek lettek! :) Nagyon ügyesek vagytok! Köszönöm! ♥

    VálaszTörlés
  2. Áginál is odáig voltam ezekért a csigákért, de a tieid és éppen olyan szépek és kívánatosak lettek. Ti ketten a kislányoddal jó páros vagytok. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek!!!Fantasztikusak:) :) Szerinted megprobalhatom fahéjjal is ugyanígy tojásfehérjével??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Attól tartok hogy talán kifolyna, ha a fehérjét nem tartaná össze valami keményebb. A kókuszhoz mit szólsz? A következő alkalommal én azzal tervezem a sütést :-)

      Törlés
  4. megsütöttem. isteni lett :) citrom nem volt itthon de anélkül is!!! nagyon jó könnyű a tésztája is.

    VálaszTörlés