Printfriendly

2014. október 22., szerda

Csőben sült csirkés zöldbab

Párom egyik nagy kedvence ez az étel, amit már nagyon régóta készítek. Korábban előszeretettel használtam tasakos sajtszószt hozzá, de már jó ideje nem tartok itthon belőle. Most magam állítottam össze a szószt is. A zöldbab a kertben termett és fagyasztva került eltevésre. 
Igazán finom, laktató étel, ami rendszerint gyorsan elfogy. 



Hozzávalók 4 főre:
*1 kg zöldbab
*40 dkg csirkemell filé
*2-3 ek olaj
*20 dkg sajt
*1 kk só
*1 nagy csipet bors

Szószhoz:
*6 dkg margarin/vaj
*1 púpos és 1 csapott ek liszt
*2,5 dl meleg tej
*3 gerezd fokhagyma
*1 csapott kk só
*1 csipet bors
*1 késhegynyi őrölt szerecsendió

A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk és hagyjuk lecsöpögni. Kevéske olajon fehéredésig pirítjuk, meghintjük sóval, borssal, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje és fedő alatt puhára pároljuk.
A zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A szószhoz egy kisebb lábasban a margarint/vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, felöntjük a meleg tejjel és mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Közben ízesítjük a sóval, borssal, zúzott fokhagymával, őrölt szerecsendióval.
Ha már kész, elzárjuk alatta a lángot és a fele sajtot belereszeljük, ami azonnal elfolyik a szószban.
A megpuhult csirkekockákat, a zöldbabot a szószhoz keverjük. Itt még érdemes megkóstolni, hogy kíván-e további sót vagy egyéb fűszert.
Egy közepes tepsibe (20*33 cm) simítjuk.
A maradék sajtot a tetejére reszeljük.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a sajt világos barnára pirul (ez kb. 30 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése