Printfriendly

2014. október 20., hétfő

Szilvalekváros rakott tészta

Ez az étel nem bonyolult, kevés hozzávalóból elkészíthető. Számomra inkább eszmei értéke van, mert még lánykoromban Anyukám sokszor sütött szilvalekváros tésztát. Nemrég eszembe jutott, milyen finom is és egy egész kis adagot készítettem ma ebédre, mert a család nagy része nem rajong az édes tésztákért. A lekvár igazi üstben főtt fajta, fogadott Nagyinktól kaptuk, cukor sincs benne, de mégis eléggé édes, ezért külön cukorral nem is ízesítettem a tésztát. A teteje épp kellemesen ropogós lett, nem száradt ki nagyon. Egyszerűen imádom :-)



Hozzávalók 2 főre:
*15 dkg széles metélt tészta
*4-5 ek házi szilvalekvár
*2-3 ek olaj a főzővízbe és az edény kikenéséhez
*1 tk cukor a tészta tetejére

A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük pár perc alatt (érdemes 2 ek olajat is tenni bele, így nem ragad majd össze a tészta), leszűrjük, sós hideg vízben átöblítjük és hagyjuk lecsöpögni.
A sütőt előmelegítjük.
Egy kisebb jénait vagy sütőformát (15*15*6 cm) kikenünk kevéske olajjal (1-2 ek, az aljára és a szélére is).
A tészta felét belekanalazzuk, egyenletesen elosztjuk rajta a szilvalekvárt, majd betakarjuk a maradék tésztával.
A tetejét megszórjuk egy teáskanálnyi cukorral (ez segít, hogy kellemesen ropogósra süljön).
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Kevés porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése