Printfriendly

2014. október 4., szombat

Egyszerű tejfölös kiflik

Már rég kinéztem magamnak ezt a receptet Marcsi oldalán. Itt reggel óta esik, el is döntöttem, ma elérkezett a kifli ideje. A legjobb ilyenkor a sütő melege és egy finom kelt tészta. Sajnos mire észbe kaptam, már alig maradt egy kevés belőle fotózni :-) Ennek azért örülök is, mert azt jelenti, hogy jól sikerült.
Amúgy nagyon egyszerűen elkészíthető, puha finomság.



Hozzávalók 8 kiflihez:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*3 dkg élesztő
*2 dl tej
*1 tk cukor
*2 ek burgonyapehely
*2 púpos ek tejföl
*4 ek olaj vagy 4 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a burgonyapelyhet, a tejfölt, az olajat (vajat).
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztát 8 egyenlő rézre osztjuk. Golyókat formázunk belőle.
Letakarva hagyjuk 15-20 percet kelni.
A golyókat vízcsepp alakúra elnyújtjuk és feltekerjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és letakarva ismét a duplájára kelesztjük. (Mivel itt most nem volt olyan meleg, ez kb. 50 perc lett.)
Közben a sütőt előmelegítjük és az aljába, egy kis tálba vizet készítünk.
Ha megkeltek a kiflik, lespricceljük vízzel és 190 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése