Printfriendly

2014. április 11., péntek

Sajtos-tejfölös minipogácsák

Amikor Ági oldalán megpillantottam azokat a csodás kis pogikat, tudtam, hogy tutira ki fogom próbálni. Nem is vártam sokáig vele. Nagyon egyszerűen elkészíthető, formás és igazán finom, puha pogácsák. Jó sok lett belőle, ami villámgyorsan el is fogyott. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk :-D



Hozzávalók 60 db mini pogácsához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 4 nagy ek tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg zsír
  • 1 kisebb tojás a pogácsák lekenéséhez
  • 7-8 dkg sajt a szóráshoz

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk egy kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojás sárgáját, a zsírt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A szokásos módon háromszor hajtogatjuk.  A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk.
A felső részt középre, az alsó rész rá, a jobb oldali sávot középre, a bal oldalit rá hajtjuk.
Ismét nyújtás, hajtogatás.
A harmadik nyújtás, hajtogatás után kisujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Lekenjük a tetejüket egy kisebb, egész felvert tojással úgy, hogy a pogácsák oldalára ne csorogjon le.
Megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

2 megjegyzés: