Printfriendly

2014. április 25., péntek

Füstölt csülkös pogácsa

A nagy csontos csülök jelentősebb része a gyöngybablevesben végezte, de maradt még egy kevés belőle. Gondolkodtam, mihez kezdjek is vele. Aztán jött az ötlet, hogy belecsempészem egy kis pogácsába. Nem volt rossz gondoltam, mert alig sült ki, de már apró kis kezek nyúltak érte és gyorsan párologtak a kosárkából. Ropogós tetejével és puha belsejével nekem ízre a tepertős pogácsára hasonlít, de annál egyszerűbb és ezt most nem is hajtogattam. 


Hozzávalók 28 db pogácsához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 35 dkg megfőzött füstölt csülök
  • 2 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 egész tojás
  • 2,5-3 dl tejföl
  • 1 tojás felverve 1 csipet sóval és borssal a lekenéshez

A puhára főtt és kihűlt csülköt húsdarálón ledaráljuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt (nem szükséges futtatni).
Hozzáadjuk a ledarált csülköt, a sót, a borsot, a tojást.
Elkezdjük kézzel összedolgozni és kanalanként adagoljuk hozzá a tejfölt.
Nem biztos, hogy szükséges az összes hozzá, mert ez függ a csülök zsírosságától, a tojás nagyságától.
Akkor jó, ha nem túl kemény a tészta és nem is túl lágy.
Jól kidagasztjuk és meleg helyen, lefedve 1 órát kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, másfél ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk. Egy lisztbe mártott közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Letakarva további 20 percet kelesztjük, amíg bemelegszik a sütő.
Egy egész tojást kicsit felverünk egy csipet sóval és borssal, lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése