Printfriendly

2014. április 6., vasárnap

Hajtogatott medvehagymás minipogácsák

Gyakran kapunk akciós újságokat különböző üzletláncoktól. Az egyik ilyen húsvéti kiadásban láttam meg ezt a receptet. Nem szoktam ilyen, kép nélküli leírások alapján sütni, de most hajtott a kíváncsiság és medvehagyma is volt itthon. Ezért elkészítettem a babgulyás mellé. A gyerekek jobban szeretik az apró sós finomságokat, ezért pici pogácsa szaggatót használtam, így is két nagy tepsit töltöttek meg az illatos pogácsák. A teteje ropogós, a belseje puha, réteges. Nem csalódtam a receptben.


Hozzávalók 53 db mini pogácsához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 púpos kk só
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl (4 csapott ek)
  • 2 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin (20 dkg a tésztába, a maradék a hajtogatáshoz)
  • 1 kis csokor medvehagyma (5 dkg)
  • 1 egész, kisebb tojás a tetejére

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk egy kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarinból 20 dkg-ot, a tojások sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A medvehagymát jól megmossuk, lecsöpögtetjük és a vastag szára kivételével apró darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát kb. 5 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Vékonyan megkenjük a maradék margarinnal és megszórjuk a medvehagymával.
A szokásos módon hajtogatjuk. A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk.
A felső részt középre, az alsó rész rá, a jobb oldali sávot középre, a bal oldalit rá hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Ismét nyújtás, hajtogatás, pihentetés.
A harmadik nyújtás, hajtogatás és pihentetés után másfél ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy éles késsel berácsozzuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Hagyjuk kb. 20 percet kelni, míg bemelegszik a sütő.
Lekenjük a tetejüket egy kisebb, egész felvert tojással úgy, hogy a pogácsák oldalára ne csorogjon le.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ezt a receptet én is kivágtam szerettem volna elkészíteni, de csak lefagyasztott medvehagymám nem tartottam jónak azzal elkészíteni. Talán ha lesz friss akkor!

    VálaszTörlés