Printfriendly

2014. április 10., csütörtök

Borsos tokány

Rég volt nokedli és egy kevés vegyes húsból készült hozzá egy szaftos kis tokány. Igazán ízletes, de nem épp könnyű étel. Savanyú uborka illik hozzá :-)

Hozzávalók 4 főre:
  • 1 kg sertéshús (nálam most fele tarja és fele karaj)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 ek tyúkzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 ek házi darált paprika (ennek hiányában 1 kápia paprika apróra vágva)
  • 1 közepes paradicsom héj nélkül
  • 1 tk liszt
A megtisztított húst vékony csíkokra vágjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát nagyobb kockára, a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk.
A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a zsírt, majd a hagymát üvegesre pároljuk rajta.
A lecsöpögtetett husit fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a házi darált pirospaprikát (vagy az apróra vágott kápia paprikát), a paradicsomot.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük.
Ha puha a hús, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és így felforralva egy kicsit sűrűbb lesz a szaftja.
Melegen, nokedli körettel kínáljuk.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése