Printfriendly

2014. február 26., szerda

Hűtős kefires pogácsa

Ez az első pogácsa, amit hűtőben kelesztettem. A sütés előtt sem hagytam pihenni, a sütőben szépen megemelkedtek, még szélesedtek is, de egyáltalán nem részegeskedtek be. Az eredmény egy omlós, puha pogácsa. Akár egy pohár tej vagy kakaó mellé kiváló kísérő lehet. Mi most apró kis szendvicseket készítettünk belőlük, ketté vágtuk, maci sajttal megkentük és szalámival béleltük.
Hozzávalók 22 db pogácsához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 0,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kisebb tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl kefir
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a margarint, a tojások sárgáját, a kefirt, a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Egy órára a hűtőbe rakjuk.  Érdemes egy nagyobb tálba tenni, mert a hűtőben is kel a tészta.
Erősen lisztezett felületre borítjuk, ahol 1 ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy éles késsel berácsozzuk.
Egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A két tenyerünk között megsodorjuk, így magasabb kis tornyok lesznek a pogácsák.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
Lekenjük 1 kisebb tojás sárgájával.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt hőlégkeveréssel 180 fokon megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése