Printfriendly

2014. február 6., csütörtök

Gyöngybab leves

Már rég készítettem bablevest, ma épp gyöngybab lett a fő alapanyag. Legközelebb mindenképpen gazdagítom egy kis házi csipetkével. Nem csak test, de lélekmelegítő is :-)

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg gyöngybab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 leveskocka
  • 1 kk só
  • 2 nagy csipet bors
  • 2 tk házi darált pirospaprika
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 4 kisebb krumpli
  • 1 púpos ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tk őrölt pirospaprika

A babot a főzés előtti nap estéjén bő, meleg vízbe áztatjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a krumplit nagyobbra kockázzuk, a répát és a zöldséget vékony karikára vágjuk. A babról leöntjük a vizet.

A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd átforgatjuk rajta a babot.

Felengedjük vízzel és hozzáadjuk a leveskockát, a darált paprikát, sózzuk, borsozzuk.

Fedő alatt addig főzzük, míg a bab épp teljesen meg nem puhul.

Hozzáadjuk a répát, zöldséget, krumplit.

Amíg minden zöldség megpuhul, elkészítjük a rántást.

1 ek lisztet elkeverünk 2 ek olajjal, majd kis lángon világosra pirítjuk.

A tűzről levéve meghintjük őrölt pirospaprikával. A leves levéből pár evőkanál lével elkeverjük.

Ha már megpuhultak a zöldségek, a levesbe csorgatjuk a rántást és hagyjuk felforrni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése