Printfriendly

2014. február 5., szerda

Fahéjas matyórózsa

Általában a saját magam által kitalált alakzatokat öntöm kalács formába, de amikor megláttam Jákli Judit csodás pékáruját, már tudtam, hogy ezt a szépséget mindenképpen én is elkészítem. Bár a tészta a saját bevált kalács alapom, de így is nagyon puha, foszlós finomság lett belőle. Csak 8 részre osztottam a kelt tésztát, így kicsit nagyobb méretű rózsák sültek. 
Egy pohár tej vagy kakaó mellé kiváló kísérő. Ezer hála a formázási technikáért Judit!

Hozzávalók 8 kalácshoz:
  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 6 ek cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 4 ek olaj
Tetejére:
  • 1 tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 db, közel egyforma részre vágjuk.
Gombócokat formázunk, amiket kb. 10 percig hagyunk kelni.
Majd egyesével ovális alakúra nyújtjuk.
Lekenjük olajjal. Meghintjük a fahéjas cukorral. 
A szélesebbik oldaláról szorosan feltekerjük.
A kalácsoldalához csípjük a tészta szélét, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Egy éles késsel a végeket kettévágjuk úgy, hogy középen kb. 4-5 cm átvágatlan részt hagyunk. 
Először a felső részt fogjuk, a két félbe vágott tésztát kifelé fordítva kettőször megtekerjük és a tésztás részükkel szemben összecsípjük.
Ezt az alsó vágott résszel is elvégezzük.
Ezután a két összecsípett véget egymáshoz húzzuk félkör alakban és összecsípjük azt is.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük.
Hagyjuk még kelni 30-40 percet.
Lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőbe tolva 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Akik elkészítették:



6 megjegyzés: