Printfriendly

2014. február 6., csütörtök

Hajtogatott zöldfűszeres pogácsa

Ma a Gyöngybab leves mellé egy kis pogácsa készült. Tudom, nem ez a legszebb, amit valaha sütöttem, de eszméletlenül puha és omlós a belseje, a tetején meg ropogós a sajt. Egyszerűen abbahagyhatatlan, csak úgy eteti magát. A hároméves kisfiam csak úgy magában egymás után öt darabot evett meg a nem épp mini pogácsákból. Azt hiszem ennél nagyobb dicséret nem is kell :-)

Hozzávalók 28 db pogácsához:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 tk só
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg zöldfűszeres sajtkrém (1 tubus)
  • 1 tk morzsolt petrezselyemlevél
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg sajt
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A margarint habosra kavarjuk a sajtkrémmel. Hozzáadjuk a petrezselyemlevelet. (Én saját szárításút használtam, amit átszitáltam, hogy ne maradjanak benne nagy darabok.)
Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fűszeres krémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 30 percet még kelesztjük.
Lekenjük egy tojás sárgájával és megszórjuk kevéske reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése