Printfriendly

2014. február 11., kedd

Cukros csavart koszorú

Ismét egy kis kalácsot készítettem. Egyszerű, cukros, foszlós, puha. Már csak egy pohár tej vagy kakaó és meg is van a reggeli. Tízórais dobozba is készíthető a gyerekeknek.

Hozzávalók 8 koszorúhoz:
  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Tetejére:
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 db, közel egyforma csíkra vágjuk.
A csíkokat kb. 60-70 cm hosszú rudakká sodorjuk, behajlítjuk U alakban.
A rudak 2 szárát egymáson körbe tekerjük, a végét összecsípjük.
A csavart koszorúformába hajtjuk és a két végét szépen összeigazítva szintén összecsípjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Hagyjuk még kelni 30 percet.
Lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk cukorral.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Akik elkészítették:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése