PrintFrendly

2016. július 9., szombat

Sárgabarack



Ismeritek az őszibarack nevű lagzis sütit? Na, ez a sárgabarack a kedves rokona. Teljesen megegyezik az elkészítése, csak más a „ruhája” és ugyanolyan gyorsan elfogy, mint a társa. 
A recept Anyukám kis kockás füzetéből származik.
Hozzávalók kb. 35 barackhoz:
Tésztához:
*25 dkg porcukor
*25 dkg margarin
*3 tojás sárgája
*60 dkg liszt
*1 késhegynyi szódabikarbóna

Töltelékhez:
*A sütikből kikapart tészta
*18 dkg porcukor
*2 dkg cukrozatlan kakaópor
*10 dkg margarin
*2 ek rum
*kb. 4 ml tej

Díszítéshez:
*Narancssárga ételszínező (vagy sárga és piros)
*Pár ek kristálycukor

Egy tálban a porcukrot simára keverjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. (A fehérjére nem lesz szükség. Esetleg süthetünk belőle habcsókot.)
Végül beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Kézzel összedolgozzuk.
Majd kisebb diónyi golyókat (Kb. 16g) sodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, közöttük egy kevés helyet hagyva.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon alul-felülsütéssel kb. 13 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni. Majd egy éles késsel kivájjuk a golyók közepét. A tésztát egy tálba szórjuk, elmorzsoljuk. Elkeverjük a porcukorral, kakaóporral és hozzáadjuk a rumot, margarint és egy kevés tejet. Összedolgozzuk. Lágy masszát kapunk. Egy kiskanál segítségével a masszát a kivájt barackokba töltjük. Majd két fél barackot összeillesztünk.
Egy tálba kanalazunk pár evőkanál vizet, azt beszínezzük narancssárga festékkel (esetleg a piros és citromsárga keverékével.) Egy kis ecset segítségével bekenjük a barackok felületét, majd kristálycukorba forgatjuk. Puszpáng levéllel díszítjük.

A Facebookon is megtaláltok.

5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán sértőn fogalmaztam?? Miért kellett eltávolítani?? Nem akartalak megbántani bármit írtam is, az biztos!! Nem értem! Most vettem észre a "radírozást"! Bocsánat ha rosszat írtam volna, de ...?? (Évi)

      Törlés
    2. Kedves Évi, Nem én, hanem Te távolítottad el. Ha én töröltem volna ki, akkor semmi nyoma nem lenne. Én nem is láttam, hogy mit írtál. Biztos vagyok benne, hogy semmi sértő nem volt benne.

      Törlés
  2. Kedves Andi!
    Sajnos időhiány miatt nem tudom egy nap elkészíteni a barackot, azt szeretném kérdezni hogy szerinted lehet olyat csinálni hogy holnap megcsinálom a tésztát és kikaparom a belsejét és kedden töltöm? Mert kedd délutánra kellene.
    Köszönöm előre is a választ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így is készítheted. Csak egy kevés idő kell, hogy a tölteléktől átpuhuljon. Ha kedd reggel megtöltöd, szerintem délutánra jó lesz.

      Törlés