PrintFrendly

2015. május 31., vasárnap

Bodzavirág szörp

Már régóta készülök bodzavirágból szörpöt készíteni, de eddig mindig lemaradtam róla. Kis kertünk egyik sarkában van egy fiatal bokor, de sajnos csak pár virág volt most is rajta. Jött ám a segítség a szülőktől. Párom anyukájáéktól és a sajátomtól is kaptunk bőven, így már nem volt akadálya a műveletnek. Érdemes volt a három nap áztatást kivárni, mert nagyon finom szörp lett a végeredmény. Nem tettem bele tartósítószert, ez a pár üveg még a hűtőben is elfér. Ha valaki mégis biztosra szeretne menni, akkor a felfőzés után, mikor a lángról leemeljük, mehet bele egy teáskanál Nátrium-benzoát.
Nekem ebből az adagból két literes üvegnyi és még 2 dl szörp lett.


Hozzávalók:
*30 tenyérnyi bodzavirág
*2 nagyobb (kezeletlen) citrom
*2 liter csapvíz
*1,5 kg cukor
*1 kis tasak étkezési citromsav

A hibátlan, bogármentes bodzavirágokat egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat és felengedjük 2 liter vízzel.
Lefedve hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük.
A harmadik napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka.
Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat.
Felhabzik. Közepes lángon, kavargatva addig főzzük, míg a hab eltűnik (nálam ez kb. 30 perc volt).
Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

3 megjegyzés:

  1. Szia, szeretném kipróbálni ezt a receptedet, csak nem tudom mit jelent a megtisztított citrom. Meg kell hámozni? Köszi, Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata, Nem kell meghámozni. Én egy kis kefével szoktam alaposan megsikálni kívülről.

      Törlés