Printfriendly

2015. május 9., szombat

Diótöltelékes labdabukták

Ma vendégeket várunk egy kis kerti szalonnasütésre. Olyan kis előételként diótöltelékes buktát sütöttem. A szaggatás során keletkezett "hulladék" tésztát újra összedolgoztam, hagytam kelni, elnyújtottam, kevés kakaós cukorral megszórva 9 mini csiga sült a gyerekeknek.



Hozzávalók 22 buktához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tasak vaníliás cukor
*2 ek cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:
*20 dkg darált dió
*4 ek porcukor
*1 tasak Bourbon vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 dl tej

Tetejére:
*1 ek olvasztott vaj/margarin

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat/margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Ez alatt a töltelékhez a diót elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Egy nagyobb ovális kerámia formát (esetleg egy közepes tepsit) kikenünk vékonyan vajjal /margarinnal és megszórunk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden korong közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket.
A tésztát a tenyerünkbe rakjuk, batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formálunk.
A buktákat az előkészített formába sorakoztatjuk.
A sütőt előmelegítjük, és addig letakarva hagyjuk a buktákat kb. 20-25 percet kelni.
Megolvasztott vajjal/margarinnal lekenjük a tetejüket.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A maradék tésztából kakaós minicsigák készültek.
 
 A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése