Printfriendly

2015. április 16., csütörtök

Sajtos-újhagymás rizsgolyók

Ezt az egyszerű ételt még tegnap készítettem vacsorára. Tulajdonképpen egy kis maradék főtt rizs megmentése volt a cél. Került bele egy tojás, kevés reszelt sajt és újhagyma. Ettől igazán különleges íze lett a golyóknak. A hagyma jöhet minden formában, nagyon szeretjük. De tehetünk bele apróra kockázott sonkát, felvágottat is. Kívül picit ropogós, de belül puha, sajtos. 
Egyetlen szépséghibája volt, hogy az újhagymaszár darabok a golyók külső felületén sütéskor megbarnultak, de ez nem rontott az ízén. Tejfölös mártogatós készült hozzá.


Hozzávalók kb. 13 nagyobb golyóhoz:
*25 dkg főtt rizs
*2 közepes szál újhagyma
*1 nagyobb tojás
*15 dkg reszelt sajt
*1 nagy csipet só
*2 nagy csipet őrölt bors
*3 púpos ek zsemlemorzsa a forgatáshoz
*6-7 dl olaj a sütéshez

Egy tálba öntjük a kifőtt rizsát, a reszelt sajtot, a tojást, az apróra vágott újhagymát.
Ízesítjük sóval és borssal.
A masszát jól összedolgozzuk és kézzel nagyobb diónyi golyókat sodrunk.
Megforgatjuk a zsemlemorzsában.
Olajat forrósítunk, amiben közepes lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Melegen, fokhagymás-tejfölös mártogatóssal vagy friss salátával kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése