Printfriendly

2014. szeptember 1., hétfő

Túrós rakott palacsinta

Már rég készült palacsinta, ezért tegnap sütöttem pár darabot. Mivel volt itthon egy zacskó túró, így azt került bele tölteléknek. Kevéske krémsajttal lazítottam, de ha az épp nincs, akkor egy kis tejföl is megfelel erre a célra. Sajnos a citrom épp elfogyott, de legközelebb biztosan reszelek bele egy kis héjat.


Hozzávalók 6-8 főre:
Tésztához:
*3 tojás
*0,5 kk só
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*12 púpos ek liszt
*4,8 dl tej
*0,5 dl olaj

Töltelékhez:
*50 dkg túró
*3 púpos ek krémsajt (esetleg sűrű tejföl)
*1 tasak vaníliás cukor
*3 ek cukor

Tetejére:
*2 púpos ek krémsajt (esetleg sűrű tejföl)
*2 púpos ek porcukor
*1 kis kocka étcsokoládé

A tojásokat a sóval, cukorral, vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
A tejet fokozatosan adagolva csomómentes masszává kavarjuk.
Beleöntjük az olajat.
Egy nagyobb serpenyőt forrósítunk és 1-1 merőkanálnyi tésztából palacsintákat sütünk.
Ebből nekem most 8 nagyobb méretű lett.
Amíg kicsit hűlnek, összeállítjuk a tölteléket.
A túrót alaposan áttörjük (erre egy krumplitörőt használtam) és ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, végül a krémsajttal krémesítjük.
Utóbbi mennyisége függhet a túró szárazságától.
A legegyszerűbb és legszebb eredményt akkor érhetjük el, ha a rétegezést úgy végezzük, hogy a legfelső palacsinta kivételével az összeset kiterítjük a konyhapultra, elosztjuk rajtuk a tölteléket, egy kanál domború oldalával elsimítjuk és a megkent palacsintákat szép sorban egymásra helyezzük.
Végül a legfelső palacsintát is ráhelyezzük, majd kicsit megnyomkodjuk a tenyerünkkel.
A tetejére a porcukrot elkeverjük a krémsajttal, majd rákenjük.
Étcsokoládé forgácsokkal díszítjük.
Egy éles késsel azonnal szépen szeletelhető.

2 megjegyzés: