Printfriendly

2014. szeptember 11., csütörtök

Sajtos rudacskák

Van egy blogkóstoló nevű játék, ahol a résztvevők egy számukra kisorsolt blogról próbálnak ki finomságokat. Szeretek benne részt venni, ez sem az első alkalom. Most Fortuna a Fűszermánia blogot szánta nekem. Nem ismeretlen számomra, gyakran benézek Gabi oldalára, sok finomság, különleges étel található a gyűjteményében. Egy nagyon egyszerű, sajtos rágcsát választottam, mert ilyen már rég készült és a család egyik fele inkább sós párti, mint édes. 
Nagyon guszta, kívül ropogós, belül omlós rudacskák lettek. Bár szárított élesztőt csak  ritkán használok, de mindig van itthon 1-2 tasakkal a biztonság kedvéért. Annyit változtattam a folyamaton, hogy én már a tepsiben csücsülő rudakat kentem és szórtam, nem pedig a kinyújtott tésztát.



Hozzávalók 2 nagy tepsinyi rudacskához:
*40 dkg liszt
*20 dkg rétesliszt
*3 csapott kk só
*1 tasak szárított élesztő (7g)
*25 dkg margarin
*2,5 dl tejföl
*1 kisebb tojás lekenni
*10 dkg reszelt sajt a tetejére

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd a sót.
Elmorzsoljuk benne a margarint, végül a tejföllel összedolgozzuk.
Letakarva 1 órát pihentetjük.
2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk(nekem előbbi sikerült).
1 cm széles és kb. 7-10 cm hosszú rudakat vágunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Inkább felfelé nőnek, ezért nem szükséges sok helyet hagyni a rudacskák között.
A tetejüket lekenjük 1 felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
170 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.

2 megjegyzés: