Printfriendly

2014. szeptember 3., szerda

Káposztás töltött kiflik

Párom nagyon kedveli a borsos káposztás ételeket, legyen az hagyományos káposztás tészta, vagy káposztás pogácsa. Most Neki kedveskedtem ezekkel a töltött kiflikkel. 


 Igazán puha, finom kiflik lettek, amit akár munkába vagy suliba is csomagolhatunk.
Hozzávalók 16 db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 ek cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*1 közepes fej káposzta
*4 ek olaj
*1 kk só
*1 kk őrölt bors

Tetejére:
*1 kisebb tojás
*1 tk szezámmag

A friss élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit egy kevéske liszttel betakarunk.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A megtisztított káposzta felső leveleit eltávolítjuk, ha van rajta sérült rész, azt is.
A torzsája kivételével a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy magasabb serpenyőben olajat forrósítunk, amin megpirítjuk a reszelt káposztát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk és letakarva hagyjuk 10 percet kelni.
Majd az egyik cipót kb. 4 mm vastagra és kör alakúra elnyújtjuk, 8 részre vágjuk.
Minden rész szélesebb végére teszünk kb. 1 teáskanálnyi tölteléket, majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb úgy, hogy a kifli hajtás része alulra kerüljön.
Majd a másik cipóval is megismételjük a műveletet.
Addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő.
A kifliket lekenjük egy kisebb, felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokon hőlégkeveréssel (vagy 200 fokon alul-felülsütéssel) 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

3 megjegyzés:

  1. Ezzel a tésztával készítettem el a töltött kiflijeimet. Nagyon jó állagú lett a kelt tészta, ezután biztos, hogy ezeket az arányokat fogom használni.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andrea!
    Hogy tudod ilyen szép kerekre nyújtani a tésztát? Mi a titok? :-)
    Nekem nem sikerül így sosem.

    VálaszTörlés