Printfriendly

2014. szeptember 20., szombat

Sokmagvas zsemle

Ma korán kidobott az ágy, így hajnalban már tésztát dagasztottam és reggelire friss zsemlét kínáltam a családnak. Jó sok maggal megszórtam, most mák is került rá.
Isteni puha, kiváló szendvics alapanyag, de akár burgernek is remek.


Hozzávalók 8 zsemléhez:
Tésztához:
*60 dkg liszt
*2 kk só
*2,5 dkg élesztő
*3,8 dl tej
*2 ek cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin

Tetejére:
*1 kisebb egész tojás
*2 ek lenmag
*2 ek szezámmag
*1 tk egész mák

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl meleg, de nem forró tejben 1 evőkanál cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Zsemléket formázunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétől a közepe felé elkezdjük a gombóc közepébe nyomni a tésztát.
Ezután fejjel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk.
(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)
Ott még kb. 30 percet kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. 
Rácson hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés: