Printfriendly

2016. október 6., csütörtök

Rántott tojás



Van a családban, aki nem szereti a lágy tojást és van, aki mindennap szívesen ezt enné. Nos, előbbiek rántott csirkét kaptak, utóbbiak pedig a húson túl valami különlegeset. Ezt már olyan rég készültem kipróbálni. Kicsit izgultam is, de nagyon meg voltam elégedve a végeredménnyel. A köret a család kívánságára hagymás, petrezselymes krumpli lett. A tojás lágysága attól függ, hogy az olajban mennyi ideig sütjük. Ha hígra szeretnénk, akkor érdemes egész rövid ideig és világosra sütni. Arra figyeljünk, hogy egész friss legyen a tojás. 
Most azt a mennyiséget írom le, ami négy személyre szól.
Hozzávalók 4 főre:
*8 nagyobb, házi tojás
*2 liter víz
*2 ek ételecet, 20 %-os (10%-ból a duplája)
*1 csésze liszt (2dl)
*2 nagyobb tojás
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csésze zsemlemorzsa (2dl)
*3-4 dl olaj

Egy kisebb fazékban vizet forralunk, amibe teszünk két evőkanál ecetet. Ha már látunk apró buborékokat, akkor egy kis tálkába beleütjük egyesével a tojásokat és óvatosan a vízbe engedjük. Érdemes egyszerre csak 2 darabot beletenni. 5 percig mérsékelt lángon főzzük. A fazék alján maradnak, de a fehérje rész egy kicsit megszilárdul.
Utána egy szűrőkanál segítségével óvatosan kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük és hagyjuk hűlni.
Közben három tányért készítünk.
Az elsőbe szórjuk a lisztet, a másikba a tojásokat egy villával kicsit felverjük és ízesítjük sóval, borssal, majd a harmadikba öntjük a zsemlemorzsát.
A tojásokat óvatosan először a lisztbe, majd a tojásba, végül a morzsában forgatjuk meg.
Egy magasabb falú, kisebb tálba olajat forrósítunk. Az a jó, ha kicsit magasabban van az olaj.
Majd beleengedjük a tojásokat és közepestől egy kicsit mérsékelt lángon világosra sütjük őket.
Konyhai papírtörlőre szedjük, majd azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése