Printfriendly

2016. október 1., szombat

Virslivel töltött krumplikrokett



Ez egy nagyon egyszerű, de mégis laktató fogás, amit a gyerekek is igazán kedvelnek. Akár krumpliból, akár maradék krumplipüréből is elkészíthető. A panírozás el is hagyható, de én szerettem volna egy kis ropogósabb kérget rá, ezért is döntöttem mellette. A massza lágy, könnyen formázható. A krokettekből érdemes csak keveset tenni egyszerre az olajba, mert kicsit megduzzadnak. Ha túlságosan forró az olaj, vagy magas lángon sütjük, akkor könnyen megrepedhetnek.
Hozzávalók kb. 15 kroketthoz:
*40 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 nagyobb tojás
*15 dkg liszt
*1 csapott kk só
*5 hosszabb szál virsli
*1 nagy tojás a forgatáshoz
*1 csésze zsemlemorzsa a panírozáshoz
*Bő olaj a sütéshez

A megtisztított krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és jól áttörjük.
Ha már nem forró, akkor hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet. Összedolgozzuk. A massza elég lágy, de ez nem baj.
Lisztezett felületre borítjuk. A virsliket három darabra vágjuk.
Veszünk egy adag krumplit, két tenyerünk között rudat formázunk, a közepébe nyomjuk a virslit és a tenyerünk segítségével, enyhén lisztezett felületen rudakat sodrunk.
Egy magasabb falú tálban bő olajat forrósítunk.
Két tányért készítünk. Az elsőbe egy nagyobb tojást villával kicsit felverünk. A másikba szórjuk a zsemlemorzsát. A kroketteket előbb a tojásban, majd a morzsában megforgatjuk.
Ha már forró az olaj, akkor pár darabot óvatosan beleengedünk és mérsékelttől egy kicsit nagyobb lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Melegen vagy hidegen is finom fogás. Ketchuppal, esetleg mustárral kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

1 megjegyzés: