Printfriendly

2016. október 3., hétfő

Sörben sült füstölt csülök



A hentesnél kaptunk egy szép füstölt csülköt. A csontos részből egy kis bableves készült a múlt héten. A lefejtett húsból pedig sörben sült tepsis fogás. Én azért használtam fele arányban vizet, mert így a sör íze éppen kellemesen érezhető. Nem túl diétás fogás, de nagyon ízletes.
Hozzávalók 4 főre:
*1 kicsontozott füstölt csülök (kb. 1 kg.)
*1 púpos ek zsír
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 nagy gerezd fokhagyma
*0,5 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*0,5 dl sör
*0,5 dl víz

A csontról levágott füstölt csülköt ujjnyi vastagra szeleteljük, és kicsit átmossuk.
Bő, sós vízben kb. 50-60 perc alatt puhára főzzük. (Ez az idő természetesen eltérhet, érdemes egy villával ellenőrizni, hogy megpuhult-e)
A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes tepsit kikenünk zsírral.
Belefektetjük a csülök szeleteket és meghintjük sóval, borssal, ételízesítővel.
A megtisztított hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a fokhagyma gerezdekkel együtt a csülkök közé szórjuk.
Meglocsoljuk sör és víz keverékével. (Aki szereti a sör karakteres ízét, a vizet helyettesítheti sörrel is.)
Alufóliával lefedve kb. 30 percet 200 fokon hőlégkeveréssel még puhítjuk.
A fedőt eltávolítva addig sütjük, míg a hús szép pirult nem lesz. Ez kb. 20-25 perc.
Párszor érdemes a szaftjával meglocsolgatni, hogy ne száradjon ki a csülök.
Melegen sós vízben főtt krumplival és savanyúsággal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése