Printfriendly

2016. október 5., szerda

Mogyorókrémes gombóc



Ezt a fajta gombócot még most készítettem először. A mogyorókrém miatt picit nehéz vele dolgozni, de a végeredményért megéri vele bíbelődni. Ezt a finomságot még a válogatósabb gyerekek is szívesen elfogyasztják.
Hozzávalók kb. 16-18 gombóchoz:
Tésztához:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 tojás
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*Kb. 15 dkg liszt

Morzsához:
*10 ek zsemlemorzsa
*4 ek olaj
*1 kis csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor

Továbbá:
*1 kis üveg nutella fele

A megtisztított, kisebb darabokra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ha kicsit hűlt, akkor hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet. Elképzelhető, hogy kicsit több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli fajtájától és nedvességtartalmától.
Könnyű, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk.
Egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két evőkanál olajat.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk, kb. 5 mm vastagra. Kb 7*7 cm nagyságú kockára vágjuk. (A méret függ attól, hogy mekkora gombócokat szeretnénk. De érdemes figyelni, mert ha túl kicsire vágjuk, akkor nehéz összefogni a krém miatt.)
A tészták közepére teszünk 1-1 kiskanál nutellát.
A sarkokat összefogjuk és golyót sodrunk belőlük.
Ha gyöngyözik a víz, akkor pár darab gombócot beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a felszínre emelkednek. Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit lecsepegjenek.
Míg az első adag gombóc fő, addig egy serpenyőben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd elzárjuk és ízesítjük cukorral, sóval, vaníliás cukorral.
A lecsepegett gombócokat egyenként beleforgatjuk a morzsába.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Melegen, vagy hidegen is finom fogás.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése