Printfriendly

2014. június 21., szombat

Fűszeres meggyes pite

Még az előző szezonban készült ez a fincsi pite, de még akkor nem létezett a blog. Rohamosan érik a meggy, azt hiszem itt az ideje újra meglepni vele a családot. Egyszerű, gyümölcsös sütemény omlós tésztával. Remek desszert ebéd után, vagy uzsonna egy csésze tejeskávé társaságában.


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
  • 1 kg meggy
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • 1/3 tk őrölt szegfűszeg
Szóráshoz:
  • 2 ek búzadara
Tepsi kenéséhez:
  • 3 dkg margarin
  • 2 ek liszt
Kenéshez:
  • 3 ek tej


A meggyet alaposan megtisztítjuk, kimagvaljuk és egy szűrőn hagyjuk kicsit lecsöpögni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, margarint, a sót, a cukrot, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és belereszeljük a citrom héját. Alaposan összedolgozzuk.
Két egyforma méretű részre osztjuk.
Egy nagyobb (38*30 cm) méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
Az egyik tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk a tepsi méretére, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen a tésztából.
Egy villával megszurkáljuk. Megszórjuk a búzadarával.
A meggyet ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán.
A másikat is elnyújtjuk, és a meggyre fektetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és pihentetjük egy konyharuhával letakarva kb. 10 percet.
Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihűl.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése