Printfriendly

2014. június 13., péntek

Fokhagymás csülök egyben sütve

Sajnos :-) imádom a csülköt. Most egyben sütöttem, jó fokhagymásan. Kívül ropogós, belül finom puha.
Nincs vele sok macera, a munka nagy részét elvégzi a sütő. 
Krumplipürével az igazi, de egy kis saláta mindenképpen szükségeltetik, csak hogy a lelkünk is megnyugodjon.

Hozzávalók 5 főre:
*1 kg csont nélküli csülök
*1 nagy fej fokhagyma (kb. 6 gerezd)
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*3 ek kacsazsír

A csülköt jól átmossuk, hagyjuk lecsöpögni.
A megtisztított fokhagymát áttörjük és bedörzsöljük vele a húst.
Meghintjük sóval, borssal.
Pár órára hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják.
Egy közepes tepsit kikenünk 1 evőkanál zsírral, belefektetjük a csülköt.
A maradék zsírral lekenjük a husit.
Kb. 1,5 dl vizet öntünk a tepsibe, lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 220 fokon hőlégkeveréssel 2 órát puhítjuk.
Érdemes párszor ellenőrizni egy villával, hogy puha-e már a hús, hisz ez sütő és hús függő is.
Majd az alufóliát eltávolítva további 30 percet pirítjuk.
Ekkor ajánlott pár alkalommal meglocsolni a szaftjával, hogy ne száradjon ki nagyon a csülök.
Melegen és hidegen is finom étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése