PrintFrendly

2013. augusztus 3., szombat

Hajtogatott káposztás pogácsa

A Zsíros pogácsa káposztával hajtogatott változata.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 tk só
  • 2,5 dl tejföl
  • 20 dkg zsír
  • 1 tojás a lekenéshez
Hajtogatáshoz:
  • 1 közepes fej káposzta
  • 3 ek olaj
  • 1 tk só
  • 2 kk őrölt bors
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel.. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.
Téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta és meghintjük 1 kk borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 30 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, egy éles késsel tetszőlegesen bevagdaljuk a tetejét.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük a felvert tojással.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
20 db pogácsa lett ebből az adagból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése