PrintFrendly

2013. augusztus 6., kedd

Csipetke tészta házilag

Anyukámmal otthon sokszor készítettünk ilyen tésztát, Ő összeállította, majd leültünk és csipkedtünk. Közben mindenféléről beszélgettünk. Akkor volt, hogy több tojásból is állított össze alapanyagot, persze ketten gyorsabban telt az idő, főleg ha még érdekes is volt a beszélgetés.
Mostanában én csak 1 tojásból készítek egyszerre, mert a két kicsi mellett sajnos nem tudok több időt erre szánni.



Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 8-10 dkg liszt

A liszt felét egy tálba öntjük, ráütjük a tojást, elkezdjük összedolgozni a tésztát és fokozatosan addig adagoljuk a lisztet, míg se túl kemény, se túl lágy tésztát nem kapunk.
Általában azt mondják, hogy egy tojáshoz 10 dkg liszt szükséges, de ez függ a tojás méretétől, a liszt fajtájától is. A lisztet általában nem szoktam mérni, ez olyan szemre jó lesz alapon megy nálam, most csak a kíváncsiság kedvéért mértem le.
Az összeállított gombócot érdemes egy zacskóba betenni, hogy közben ne száradjon meg, és nagyobb tészta darabokat lecsípni belőle. Azokból tépni egy picike tésztát, a három ujjunk között megsodorni. A kb. 4 mm átmérőjű csipetkéket konyharuhán 1-2 nap érdemes szárítani (persze ha nem azonnal használjuk fel), majd egy jól szellőző vászon szütyőben felakasztani a kamrában. Erre sajnos kamra hiányában nincs lehetőségem, ezért én egy papírdobozban tárolom.
Ha kicsi családomnak főzök, akkor csak az egy tojásnyi tészta felét teszem a levesbe, nekünk ez bőven elég egyszerre. Előszeretettel főzöm bablevesbe, zöldborsó levesbe, de bármilyen más leves betétje is lehet.

Hamar megfő, ezért a leves elkészítésének vége felé elegendő beletenni a csipetkét.
Nekem egy adag elcsipkedése 1 óra alatt van kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése