Sokan vannak, akik még az ünnep előtt is dolgoznak, ezért
előre kell gondoskodniuk a menüről. Ez a töltött dagadó már 1-2 nappal előre
megsüthető, sőt hidegen már szépen is lehet szeletelni. Nálunk minden nagyobb
családi összejövetel alkalmával étlapra kerül. Jó nagy adag és csodásan mutat
hidegtálon is. A hagyományos tölteléket most egy kevés sonkával is
kiegészítettem, és habos krumplipüré körettel kínáltam.
Hozzávalók kb.
8 főre:
*1 nagy sertésdagadó (Kb. 1,2 kg)
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*2 tk mustár
*1 jó púpos ek zsír
Töltelékhez:
*30 dkg darált sertéshús
*3 nagyobb tojás keményre főzve
*3 nagyobb szelet kenyér
*10 dkg sonka
*1 nagy csokor friss petrezselyemlevél
*2 nagyobb nyers tojás
*2 csapott tk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 púpos kk házi fokhagymakrém
A három tojást keményre főzzük, leszűrjük, héjukat
eltávolítjuk, és apróra vágjuk.
A darált húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a nyers és a
felkockázott tojásokat, az apróra vágott sonkát, a petrezselyemlevelet, a vízbe
mártott, kinyomkodott és szétmorzsolt kenyereket. Ízesítjük a fűszerekkel és
jól összedolgozzuk.
A megtisztított dagadót felszúrjuk, és belülről
megszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük mustárral.
A tölteléket belenyomkodjuk, majd a lyukakat
varrócérnával beöltjük.
Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük
a dagadót és öntünk mellé kb. 1 dl vizet.
Lefedve előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon
hőlégkeveréssel kb. 100 percet puhítjuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk, a hőfokot
180-ra mérsékeljük és állandóan locsolgatva a szaftjával kb. 20 perc alatt szép
pirosra pirítjuk.
Majd kiemeljük a szaftból és hagyjuk teljesen kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése