Printfriendly

2014. december 4., csütörtök

Kakaós Fantan

Már rég izgatta a fantáziámat ez a különleges nevű és formájú kalács. Most épp jól jött, a 20. Blogkóstoló játék, ahol a Serpenyővirtuóz blog számomra Anikót, az Olajbogyó blog háziasszonyát sorsolta. Természetesen első körben a kelt tésztákat böngésztem át és akkor megláttam ezt a kakaós csodát, amit Anikó már fahéjasan is elkészített. 
Én is megsütöttem a kakaós változatot. A kelt tészta szinte egész kis mértékben tér el az én jól bevált receptemtől, nagyon jó volt vele dolgozni, csak annyit változtattam, hogy csempésztem bele egy tasak vaníliás cukrot, mert így nagyon szeretjük.
Talán csak egy leheletnyit vékonyabbra kellett volna nyújtani a tésztát, mert eléggé kiemelkedtek a kalácsok a formából, de természetesen ez az ízértékéből cseppet sem vont le.
Nagyon finom lett. Számomra a pohár tej-kalács a nyerő páros, most sem tudtam kihagyni :-)
Hálásan köszönöm a receptet Anikó!


Hozzávalók 12 db kalácshoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2 dkg élesztő
*3 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*5 dkg margarin

Töltelékhez:
*3 púpos ek cukrozott kakaópor
*1 ek cukor
*2 ek olaj (vagy olvasztott margarin)


Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt egy 12 darabos muffin sütőt kibélelünk papírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük vékonyan olajjal/olvasztott margarinnal és megszórjuk a kakaóporral, cukorral.
A téglalap alakú tésztát hosszában 5 egyenlő csíkra vágjuk.
A tésztacsíkokat egymásra fektetjük.
12 egyenlő részre vágjuk. 
A kis kalácsok közepét egy fakanál nyelével jól összenyomjuk, így a tészta szélei felemelkedne és úgy fog kinézni, mint egy lapozgatott könyv.
A kakaós kalácsokat a forma mélyedéseibe helyezzük.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 15 perc.
180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes, ötletes. Én azt hiszem inkább fahéjas cukorral szórom és úgy fogom kipróbálni, de el tudom képzelni citromhéjas, diós cukros változatban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan mindkettő változat nagyon finom lesz :-)

      Törlés