Printfriendly

2018. április 14., szombat

Szalalkális sajtos pálcák


Őszintén bevallom, hogy régen hallani sem akartam a szalalkáliról. Élénken élt bennem, ahogy lánykoromban Anyukám sütött, és mindent bejárt az az iszonyatos szag. 
Most mégiscsak túlléptem ezen a rossz emléken, és készítettem vele egy igazán omlós, kívül ropogós sajtos finomságot. Nagyon egyszerű, nem kell pihentetni, csak összedolgozni, nyújtani, és vágni. A végén pedig nem is volt olyan rémes a „szalagáré” szaga, mert régen csak így neveztük. Azt hiszem ez a sós sokszor készül majd nálunk.
Hozzávalók 2 gáztepsihez:
*50 dkg liszt
*1 púpozott ek só
*0,5 tasak szalalkáli
*25 dkg vaj
*1 nagyobb tojás sárgája
*16 dkg tejföl
*1 tojás fehérje a lekenéshez
*10 dkg sajt a szóráshoz

A lisztet elkeverjük a sóval, szalalkálival, összedolgozzuk a tojás sárgájával, vajjal, tejföllel. Lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk és derelyemetszővel 1 cm széles, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. 
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen ezt a tényleg egyszerű, de nagyszerű receptet, ma meg is csinálom.Eddig mindig olyan szalalkális sütit csináltam, ahol kis tejben fel kellett oldani

    VálaszTörlés