Printfriendly

2019. szeptember 29., vasárnap

Mákos csillagkalács


Kicsit lehűlt a levegő, már sokszor jól esik bekapcsolni a sütőt. No, akkor már készülhet is egy puha, finom kalács. Most például mákos, és egy kicsit különlegesebb formában, mégpedig csillag alakban. Nem bonyolult, kezdő szakácsok is nyugodt szívvel kipróbálhatják. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. 
A mákdarálót a Cookori biztosította.

Hozzávalók:

Tésztához:

*25 dkg liszt

*0,5 kk só

*2 ek cukor

*1 ek vaníliás cukor

*1,3 dkg friss élesztő

*1 dl tej

*1 tojás sárgája

*5 dkg vaj


Töltelékhez:

*8 dkg mák

*2 ek cukor

*1 kk vaníliás cukor

*1 kezeletlen citrom reszelt héja

*6 ml tej


Tetejére:

*1 csipet egész mák

*1 tojás

*3-4 ek tej


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral. Hozzáadjuk a sóval, maradék cukorral, vaníliás cukorral elkevert liszthez. A tojással, puha vajjal alaposan kidagasztjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
A mákot ledaráljuk, a töltelék hozzávalóit összekeverjük. Az egyik tésztát 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk. Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. Befedjük a másik elnyújtott koronggal. A közepére rakunk egy lisztbe mártott 6 cm-es poharat. Egy éles késsel a pohárig 12 vágást ejtünk. Minden egymás melletti tésztadarabot kétszer kifelé fordítva megtekerjük. 15 percet kelesztjük. Egy felvert tojással lekenjük, egész mákkal megszórjuk. 
180 fokos sütőben hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük. 
Még melegen lekenjük tejjel, és letakarva 10 percet pihentetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése