PrintFrendly

2017. július 23., vasárnap

Tarkedli, a cseh fánk



A Férjem meglepett egy tarkedli sütővel, ami gyakorlatilag egy serpenyő, amiben négy kerek mélyedés van. Mivel imádom a kelt tésztákat, nem is volt kérdés, hogy kipróbálom. A sütés az egyik gyenge pontja. Ha túl nagy a láng alatta, akkor a külseje hamar megéghet és a belseje nyers maradhat. Érdemes az első sütéskor egy fánkkal próbát készíteni, hogy lássuk, milyen láng a tökéletes hozzá. Amúgy nekem a fánk és a palacsinta között helyezkedik el ez a finomság, aminek a tésztája egyáltalán nem édes, ezért igazán igényli a porcukrot és a lekvárt, vagy gyümölcsmártást. 
Ebből az adagból nekem 16 db fánk lett.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is.
Hozzávalók 4 főre:
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*4 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 púpozott ek cukor
*1 púpozott tk házi vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*1-2 ek olvasztott vaj a sütéshez

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd egy evőkanál cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat és a tojásokat. Sűrű tésztát keverünk belőle. Lefedve legalább egy órát kelesztjük.
A tarkedli sütőt felforrósítjuk, majd olvasztott vajjal kikenjük a mélyedéseit, ezt minden egyes fánk előtt megismételjük. 
1 evőkanálnyi tésztát kanalazunk bele, és közepestől mérsékeltebb lángon sütjük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Porcukorral meghintve, lekvárral, esetleg gyümölcsmártással kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése