Printfriendly

2015. december 3., csütörtök

Mézes lovacska keksz

Közeleg a karácsony, mindenki süti lázban ég. Természetesen engem sem kerül el. Nagyon kedvelem a különböző formázókat és kiszúrókat. Ezt a lovacskásat az egyik helyi üzletben sikerült beszerezni (Puncs Bazár, Inárcs), amit egy mézes tésztával próbáltam ki. A gyerekek teljesen odavoltak érte, nem csak a kekszért, hanem magáért a lovacskákért. Már ezért megérte :-)
A receptet nagyon szépen köszönöm Ildikónak!


Hozzávalók 2 nagy tepsi kekszhez:
*180 g liszt
*60 g porcukor
*1 csipet só
*2 tk mézeskalács fűszerkeverék
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*60 g vaj/margarin
*40 g méz

A lisztet egy tálba szórjuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket.
Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint és hozzáadjuk a tojást, a kissé meglangyosított mézet.
Jól összedolgozzuk. A tészta egy kicsit lágy, de lisztezett kézzel, enyhén lisztezett felületen szép sima gombóccá formázható.
Egy zacskóba csomagoljuk és legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Másnap a sütőt előmelegítjük.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Lisztezett felületen a tészta felét kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Lisztbe mártott keksz kiszúró formával kiszaggatjuk.
(A formát érdemes minden szaggatás előtt belisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta.)
Sütőpapíros tepsibe rakjuk. Nem szükséges nagy távolságokat hagyni, mert nem terülnek.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon alul-felülsütéssel 10-12 perc alatt megsütjük.
(Nekem a 12 kellett.)

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése