Printfriendly

2015. december 26., szombat

Mákos-fehércsokis kiflik

Apró, mákos kiflik Lurpak vaj felhasználásával. Mostanában elég gyakran sütök apró kifliket, mert kedveli a család. Ez a változat mákos és picit citromos, amit remekül kiegészít a fehér csokoládé.
Légmentesen elzárva sokáig eláll és omlós aprósütemény.


Hozzávalók kb. 40 db kiflihez:
*280g finomliszt
*70g darált mák
*1 késhegynyi sütőpor
*100g porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom héja
*200g Lurpak vaj

Csokizáshoz:
*100g fehér csokoládé
*1 ek Lurpak vaj

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a darált mákkal, a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral.
Hozzáadjuk a vajat, belereszeljük a citrom héját.
Jó alaposan összedolgozzuk.
Becsomagolva 1 órára hűtőbe rakjuk.

Ezután a sütőt előmelegítjük. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, egy kifli formát pedig folpackkal.
A tésztából kis darabot tépünk, amit kisujjnyi rúddá sodrunk és a kibélelt formába nyomkodjuk úgy, hogy a tészta ne púposodjon ki belőle.
A Folpack segítségével kiemeljük a kiflit a formából és a sütőpapíros tepsibe fektetjük.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk egy pár percet a tepsin, mert a kiflik ekkor még puhák és könnyen deformálódnak.
Közben a csokoládét apróra tördeljük és a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk.
A kihűlt kiflik mindkét végét a csokiba mártjuk, majd sütőpapíron hagyjuk addig, míg a csokoládé megdermed rajta.
Ezután légmentesen elzárva, fémdobozban tároljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése