Printfriendly

2015. szeptember 10., csütörtök

Fokhagymás cukkinipuffancs

Sajnos idén a nagy melegnek köszönhetően a locsolás ellenére hamar tönkrementek a cukkinik a kertben. Ami használható volt, abból az első számú kedvenc, rántott cukkini készült. Most, hogy mérséklődött a hőség, mintha feléledtek volna a növények és új termést hoztak. 
A cukkinipuffancs egy roppant egyszerű, könnyen asztalra varázsolható fogás. Kínálhatjuk főzelék feltétjeként, vagy egyszerű tejfölös mártogatós társaságában (ahogy én is tettem).
Kívül ropogós, belül pedig szaftos, puha. A sütéskor érdemes figyelni, mert ha túl forró az olaj, akkor előfordulhat, hogy a külseje már szép barna, de a belseje még nyers marad. 



Hozzávalók 18 puffancshoz:
*1 nagyobb cukkini (tisztítva mért súly 65 dkg)
*1 púpos kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk házi fokhagymakrém (vagy 3 nagy gerezd fokhagyma)
*1 nagy tojás
*4 jó púpos ek liszt
*1 csapott tk sütőpor
*8-9 dl olaj a sütéshez

A cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk.
A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval és jól összeforgatjuk.
Kb. 25 percre félretesszük, míg levet ereszt.
Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk.
A cukkinit kicsavarjuk, majd ízesítjük borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával), elkeverjük a tojással. (Itt én már nem adtam hozzá sót.)
A lisztbe szórjuk a sütőport, majd a cukkinis masszához adjuk, jól elkeverjük.
Ha forró az olaj, akkor két evőkanál segítségével csinos kis adagokat engedünk az olajba.
Közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük, közben érdemes többször megforgatni.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése